5 tips voor een veilige website

26 februari 2020 (11:36)

Het internet wordt steeds populairder en dit zorgt voor meer gehackte websites. Er worden dagelijks duizenden pogingen gedaan om websites te hacken (ook die van ons). Hackers maken in de meeste gevallen gebruik van geautomatiseerde hacks om op grote schaal kwetsbaarheden in websites te vinden. Lees in de blog 5 tips voor een veilige website.

Het maakt niet uit of het een kleine of grote website is, dus ook onze websites zijn een doelwit. Hoe zorg je voor een veilige website?

Het is wel goed om je te realiseren dat je hackers nooit volledig uit kunt sluiten.

Ondanks dat je bewust bent van de gevaren zijn de meeste hacks al eenvoudig te voorkomen. Zelfs de best beveiligde website is uiteindelijk te hacken, ookal zal dit wel veel meer moeite kosten. Er zijn zoveel manieren en wegen waardoor je een prooi bent voor een hacker.

Wij van WebPrep doen er alles aan om te voorkomen dat een van onze websites gehackt worden, de tips die hieronder staan passen wij allemaal toe.

1. Zorg ervoor dat je website up-to-date is

De grootste oorzaak van gehackte websites is voornamelijk het laten verzuimen van het updaten van een website. Niet alleen is het van belang dat de website ge-up-date wordt, maar ook de server waar de websites opdraaien.

Tegenwoordig kan iedereen gemakkelijk een simpele website in elkaar klikken en wordt er voor alles een plugin gebruikt voor extra functionaliteiten. Het nadeel van dit is dat er weinig tot geen rekening gehouden wordt met de beveiliging van je website. Je wilt niet dat je bezoekers op een gehackte website terecht komen, dit creëert een slecht beeld van jouw onderneming.

2. Maak gebruik van een SSL-certificaat

Heb je wel eens wat gehoord over een SSL-certificaat? Waarschijnlijk wel. Het is je vast wel eens opgevallen dat een link begint met http of https. Maar wat betekent nou die extra “s”?

5 tips voor een veilige website

De extra “s” staat voor het feit dat de website gebruik maakt van een SSL-certificaat en dat de verbinding is beveiligd. Het bestaat al even, maar het is een hype geworden sinds Google heeft aangegeven dat websites beter ranken met een SSL-certificaat.

In een van de vorige blogs is dit onderwerp aanbod gekomen.

3. Gebruik een moeilijk wachtwoord

Het klinkt erg cliché, maar een moeilijk wachtwoord maakt het een stuk lastiger voor hackers. Naast het gebruik van een moeilijk wachtwoord is het ook van belang dat je een moeilijke inlognaam gebruikt. Bij WebPrep regelen wij een account voor je die voldoet aan de veiligheidseisen.

Het account wat jij als klant gebruikt heeft minder rechten dan de administrator. Daarnaast is het ook aan te raden om een two-factor (2FA) authentication te gebruiken, dit zorgt ervoor dat wanneer je inlogt op een nieuw adres je altijd je mobiel nodig hebt.

4. Blokkeer bezoekers met veel aanmeldpogingen

Een gemiddelde website ontvangt duizenden mislukte inlogpogingen per dag, ook die van onze klanten. Standaard zit hier geen limiet op wat ervoor zorgt dat de hackers kunnen blijven doorgaan.

Bij WebPrep gebruiken we wel een limiet bij het inloggen, niet alleen voor de website maar ook voor andere afgeschermde plekken. Het is belangrijk dat dit goed is ingesteld, niet op de website maar al een laag dieper bij de server.

5. Zorg voor tijdige back-ups

Mocht het ooit gebeuren dat je website toch gehackt wordt, dan is het van groot belang dat je een back-up hebt van de website met alle gegevens. Ook voor de AVG is van het groot belang dat je website goed beveiligd is. Zorg ervoor dat je tijdige back-ups maakt van je website, het liefst geautomatiseerd.

Bij WebPrep worden er automatisch back-ups gemaakt van alle websites.


Tags: ,

Gecategoriseerd in: Beveiliging, Hosting en onderhoud